KORTNYTT FRÅN ISRAEL OKTOBER 2016

Bibeln är fundamentet

Premiärminister Benjamin Netanjahu förklarade vid en konselj inför det nya skolåret som började 1 september att ”kompetens och sionism” med betoning på bibelstudier är grunden för Israels utbildning. Premiärminister Netanjahu betonade att Bibeln är fundamentet som den judiska staten grundades på:

– Först av allt, studera Bibeln, sade Netanyahu till sina ministrar, och tillade:

– Detta är grunden till varför vi är här, varför vi har återvänt, varför vi stannar här. Netanyahu besökte också i samband med skolstarten en skola i den norra delen av den arabiska staden Tamra. Till de 200 arabiska ungdomarna talade Netanyahu för en ökad samexistens och integration av Israels arabiska minoritet.

– Jag vill att ni alla ska lära er om det judiska folkets historia och om de arabiska samhällena, att få kunskap om sanningen. Vi är menade att leva tillsammans, sade Netanyahu till studenterna.

Himlen TV7 Israel News, Israel Today

8.5 miljoner israeler

Israels statistiska centralbyrå släppte precis (läs: i början av oktober) en ny rapport om landets befolkningsmängd i samband med det kommande Judiska nyåret.

Landets befolkning uppgår till 8 585 000 personer, varav 20,8% (1 786 000 personer) av den totala befolkningen är israeliska araber och 74,8% (6 419 000 personer) är av judisk börd. Cirka 4.4% (380 000 personer) övriga.

Israel idag

”De blev våra mödrar” blev bästa dokumentärfilm

Uppsaladokumentären ”De blev våra mödrar” vann pris för Bästa svenska dokumentär vid Västerås Filmfestival den 1 oktober. Filmen tar vid efter andra världskriget och berättar historien om Juci och Marta, två ungerska judinnor som överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen. Historien skildras ur döttrarnas perspektiv – författaren Susanne Levin och artisten Katarina Hellgren, som båda har ägnat sina liv åt att berätta mödrarnas historia, för att den aldrig ska glömmas.

Filmen är gjord av Uppsalaföretaget Skaparkraft Film & Musikproduktion som består av Roland Persson, Andreas Gejke och Mikaela Lund.

Leif Lundberg

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments are closed.