KORTNYTT FRÅN ISRAEL OKTOBER 2015

Ny biståndsplan ska integrera alla i det israeliska samhället

Den israeliska regeringen håller på att ta fram en ny biståndsplan som är avsedd att ytterligare integrera Israels arabiska medborgare i det israeliska samhället ”som jämlika bland jämlika”. Vid ett möte nyligen träffade premiärminister Netanyahu bl a Eli Groner, generaldirektör i premiärministerns kontor och Joint Arab Lists partiledare Ayman Udah. De nådde en överenskommelse om en flerårig plan för ekonomisk integration som ska minska samhällsklyftorna. En överenskommelse nåddes också om ett engångsbudgettillskott för att stärka den lokala arabiska befolkningen. ”Jag är premiärminister till Israels alla medborgare. Biståndsplanen vi har tagit fram idag är ett tecken på ett betydelsefullt steg mot integration” sade Netanyahu i samband med överenskommelsen.

Israel idag

Vattenbristen över i Israel

Israel har blivit en spjutspets i utvecklingen att omvandla avloppsvatten och havsvatten till dricksvatten. Efter 15 års intensivt utvecklingsarbete har Israel idag kommit mycket långt i arbetet med att lösa landets vattenproblem. 75 procent av allt avloppsvatten återvinns idag berättar professor Yona Chen vid fakulteten för jordbruk, mat och miljö vid Hebrew University i en intervju i tidningen Världen idag. Det renade avloppsvattnet fyller idag stora delar av jordbrukets bevattningsbehov. Nivån på renhet är idag så hög att vattnet även skulle gå att använda som dricksvatten. Samtidigt pågår ett storskaligt arbete med att omvandla havsvatten till sötvatten. Världens största anläggning för avsaltning av havsvatten finns i Sorek. Vid anläggningen produceras dricksvatten till 20 procent av Israels hushåll. För närvarande är nästan 65 procent av dricksvattnet i Israel avsaltat havsvatten. Inom högst tre-fyra år kan Israel få allt sitt dricksvatten från havet, säger Youna Chen.

Världen idag, 24 augusti 2015

Kalifornien tar hjälp av israeliska vattenlösningar

Kalifornien genomlider för närvarande en period av extrem torka. Den minskande vattentillgången beror på att de kommit ovanligt lite nederbörd under de senaste åren. I Israel har tillgången på vatten varit ett problem från dag ett och få länder har investerat så mycket i vattenteknologi som just Israel som utvecklat bla droppbevattning för att få öknen att blomstra och på senare år har man storsatsat på avsaltning av havsvatten. I Kalifornien tar man nu hjälp av israeliska företag, myndighetsrepresentanter och akademiker för att hitta strategier som dels kan fungera över tid men även minska effekterna av den nuvarande torkan. Ett exempel är avsaltningsanläggningen i San Diego som israeliska IDE Technologies bygger. Anläggningen skall avsalta havsvatten och kostar ungefär 7 miljarder att bygga. Målet är att anläggningen, när den är klar, dagligen skall förse området kring San Diego med nära 190 miljoner liter vatten.

Israel idag

Israelleden sträcker sig över hela landet

Israelleden (Shvil Yisrael) invigdes 1995 och sträcker sig över hela landet. Vandringsleden börjar i Kibbutz Dan i norra Israel och slutar vid SPNI:s Eilat Field School vid Röda havet. Leden passerar genom bla genom Galiléen, längs Medelhavets kust, det judeiska låglandet, arkeologiska platser i nationalparken Bet Guvrin och genom Negevöknen för att sluta vid Eilatbergen. Israelleden förkroppsligar natur, landskap, arv, tradition och de religioner och kulturer som utgör det moderna israeliska samhällets kalejdoskop – vilket gör vandringsleden till en oförglömlig upplevelse. Israelleden berättar historien om detta land, dess folk och kulturarv, dess olika landskap och flora och fauna. Hela den smältdeg som utgör det israeliska samhället påträffas där – barn, ungdomsgrupper, soldater, turister, invandrare, familjer och pensionärer. Israelleden är ett registrerat varumärke som tillhör SPNI.

Israel idag

Nytt rekord i partiskhet av svenska medier?

I början av oktober skedde flera terroristdåd mot civila judar, två angrepp i Jerusalem och ett nära staden Nablus. I Jerusalem dödades pappan, samt en rabbin som försökte hjälpa till, modern och deras lilla pojke blev allvarligt skadade. Familjen vandrade i gamla stan i Jerusalem på väg till Västra muren för att be. Vid det andra dådet i Jerusalem knivskars en tonåring. Vid terroristdådet utanför Nablus mördades mamman och pappan inför ögonen på deras fyra barn. Terroristerna vid dåden i Jerusalem sköts till döds av israelisk polis. Israels ambassad har granskat rapporteringen i svenska tidningar och där funnit att tidningarna återger TT:s version med en rubriksättning som vinklar nyheten på ett klart negativt sätt för Israel. ”Palestinier sköts till döds” är rubriken som används i tidningarna, bla av Aftonbladet, DN, UNT, Barometern och Smålandsposten. Israels ambassad kallar denna partiskhet i svenska medier för ”motbjudande, oberättigad och en förvrängd beskrivning av händelsen”. Enligt tidningen Världen idag så har Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, efterfrågat ”en öppen och offentlig ursäkt” från TT, men när detta skrivs några dagar in i oktober har ambassadör Bachman ännu inte fått något svar från TT.

Shalom över Israels redaktör o Israels Ambassad

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Comments are closed.